Tijd voor een nieuw hoofdstuk… Tot ziens FOD (Financiën)!

Een dikke drie maanden geleden schreef ik de blog “10 jaar ambtenaar… en ja ik ben daar fier op” . Zonder het te weten schreef ik tegelijkertijd ook het einde van een mooi hoofdstuk. 

Je leest het goed. Na tien jaar is het tijd om het hoofdstuk “Federale Overheid” af te sluiten.  Ik had mijn hoogte- en mijn dieptepunten (zie blog 10 jaar), maar wat ik vooral wil onthouden is dat die afgelopen tien jaar mij gemaakt hebben tot wie ik nu ben. Ze hebben er voor gezorgd dat ik een mooie rugzak aan ervaring met mij mee draag. En het allerbelangrijkste: ik heb heel wat fijne, inspirerende mensen leren kennen die ik nooit zal vergeten.

Via deze blog wil ik graag de toppertjes van de FOD Financiën een welgemeende dank je wel zeggen.Toen ik ongeveer 2 jaar geleden bij de FOD Financiën binnenstapte wist ik niet waar ik me aan moest verwachten. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik best wel wat schrik had voor een dinocultuur. Het team waar ik deel van uitmaakte liet me echter heel snel het tegendeel zien. Dankzij hun inzet, openheid, warmte,…vond ik snel mijn plaatsje.

The nice thing about teamwork is you always have others on your side....
The nice thing about teamwork is you always have others on your side….

We stelde een een online marketing en sociale media strategie op en dat wierp zijn vruchten af. Op mijn eerst werkdag had de Facebookpagina 1348 likes, Twitter 2982 volgers en LinkedIn 5050 abonnees. Ik krijg een grote glimlach op mijn gezicht als ik vandaag zie dat ik mag afscheid nemen met 3550 likes op Facebook, 4828 volgers op Twitter en 7921 abonnees op LinkedIn. Ik durf met enige trots zeggen dat wij er de afgelopen maanden in geslaagd zijn om ook de FOD Financiën op de sociale media kaart te zetten.

In vergelijking met de FOD Economie was mijn passage bij de FOD Financiën kort…maar ik hoop toch krachtig. Sterk genoeg om mee de kar van verandering, vernieuwing en innovatie een heel eind vooruit te helpen. En ik hoop lang genoeg om toch ook een aantal mensen geïnspireerd te hebben.

Iemand zei me dat die 20 maanden op mijn cv niets zouden betekenen. Maar dat is niet waar want:

 • Ik heb bij de FOD Financiën geleerd wat het is om te werken in een hele grote organisatie. Er is een groot verschil tussen 2000 of 20 000 personeelsleden. Niet enkel op organisatorisch, maar ook op budgettair vlak. Ik heb geleerd dat babystapjes eigenlijk hele grote stappen vooruit zijn en moeten gezien worden als overwinningen die je best mag vieren.
 • Dankzij #defiscus was het de eerste keer dat ik een livetweeting van een televisieprogramma heb kunnen opvolgen. Een ervaring apart. Bovendien was ook de aanloop naar het programma en de voorbereiding achter de schermen voor mij een hele fijne ervaring om hier aan mee te werken.
 • En het allerbelangrijkste: De toppertjes van de FOD Financiën. Zowel op professioneel als privévlak hebben ze veel voor me betekend en zullen ze niet alleen een plekje krijgen in mijn professionele leven, maar ook in mijn hartje. Deze blog is dan ook een eerbetoon voor hen allemaal. Dé stille strijders van de FOD Financiën. Mensen en teams die elke dag het beste van zichzelf geven en hun uiterste best doen om kleine en grote stappen vooruit te gaan. Het voelt soms aan als roeien tegen de stroom in en toch… geven ze niet op. Wat hen zo siert. Ik wil hen bedanken voor alle mooie momenten de afgelopen jaren, ik wil hen bedanken om me te inspireren en ik wil hen bedanken om me te motiveren. Ik wil hen vooral zeggen dat ze fier moeten zijn op alles wat ze de afgelopen jaren al gerealiseerd hebben, ook al krijgen ze daar niet altijd de erkenning voor die ze verdienen. Ik wil hen zeggen dat ze echt goed bezig zijn en dat ze die motivatie zeker niet uit het oog mogen verliezen. Ik wil hen vragen om te blijven doen wat ze elke dag doen. Ik wil hen eraan doen herinneren dat ze die babysteps moeten vieren en niet mogen vergeten. En ik wil hen zeggen dat ze moeten blijven doen wat ze graag doen en wat hen gelukkig maakt. Ik wil hen zeggen dat ze elk, één voor één, toppertjes zijn en dat ze dit vooral niet uit het oog mogen verliezen.
  Ik wil hen allemaal bedanken voor deze mooie jaren bij de FOD Financiën. Een welgemeende: dank je wel.

Special thanks to: Gael, Sam, Hilde, Kurt, Davy en Lisbet voor de aanmoedigende gesprekken, voor de reflectiemomenten, voor bijsturing waar nodig, voor de schouderklopjes en voor de de feedback.

Morgen schrijf ik de laatste lijnen aan mijn federale hoofdstuk. In de voormiddag een laatst keer livetweeten tijdens een persconferentie op de FOD Financiën.  En in de namiddag ben ik spreker op de COMMNET voor federale ambtenaren.  Eigenlijk had ik mij geen mooiere laatste dag bij de Federale Overheid kunnen wensen. De kerst op de taart. Ik leg er uit hoe ik de strategie heb aangepakt bij de FOD Financiën en eigenlijk ook bij de FOD Economie. En ik mag dit samen doen met partner in crime bij Economie, Nathalie. Daarmee is de cirkel rond.

Maandag 5 december start ik een nieuwe uitdaging (dat is stof voor een ander 1540-1bericht ;)), maar het hoofdstuk FOD Financiën gaat mee in mijn rugzak. Ik zal nog regelmatig aan deze mooie periode terugdenken.
Maar nu nog een weekje genieten en “relaxen”. Dankzij mijn collega’s gaat dat zeker en vast lukken! (Tnx ;))
Is het een vaarwel? Ik zeg liever een “tot ziens” en denk eraan… I’m just a Tweet away… <3

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

3 gedachtes over “Tijd voor een nieuw hoofdstuk… Tot ziens FOD (Financiën)!”

 1. Beste Sarah-Jane,
  Ik wens je veel succes in je toekomstige loopbaan en hoop dat het nieuwe hooftdstuk dat je zal schrijven een super mooi en interessant verhaal zal betekenen.
  Mijn eigen nieuwe weg zal ik vanaf 20 december beginnen door te lopen. Het is zonder spijt dat ik de FOD verlaat want ik ben immers maar een “douanier” geweest. In de nieuwe omstandigheden verlaat ik de douane nu ook met plezier maar wel met veel mooie souvenirs.
  Ik ben ervan overtuigd dat je een super mooie collega moet zijn en dat je toekomstige collegas je enorm veel zullen apprecieren.
  Gts, (en sorry voor de fouten in het NL)
  Michèle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 252

Enjoy this blog? Please spread the word :)