Time flies when you’re having fun…

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik een nieuwe professionele uitdaging aanging. Na 8 jaar trouwe dienst bij de FOD Economie was het tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière en ik startte op 2 februari als conversationmanager bij de FOD Financiën. De reacties waren uiteenlopend. Mensen die blij voor me waren omdat ik een nieuwe uitdaging gevonden had, mensen die zich luidop de vraag stelden of dat dit wel en een goede keuze was en of ik wel wist waaraan ik begon en mensen die zich zorgen om me maakte. “Je beseft toch dat je nu Jurassic Park binnenwandelt?”

Twee van mijn taken als sociale media en marketing-specialist zouden zijn:

  • het ontwikkelen van een goed imago met betrekking tot zichtbaarheid in de verschillende sociale media.
  • het waken over de reputatie van de organisatie door toezicht uit te oefenen op het imago en op de meningsuitingen.

Na de reacties van iedereen was alvast één ding duidelijk: werk was er genoeg.

En ik heb goed (of slecht) nieuws voor iedereen…ik leef nog!

Het opstarten van een online marketing strategie, het ontwikkelen van een sociaal media beleid, … qua jobinhoud heb ik zeker geen klagen. Bovendien, tot de grote verbazing van velen, heeft de FOD Financiën wel degelijk de kaart van de vernieuwing en modernisering gekozen, waardoor we vrij veel ruimte krijgen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en online voor een nieuwe richting te kiezen. Zo hebben we via onze Facebookpagina twee wedstrijden gelanceerd. De reacties waren heel positief. De mensen waren  wat verbaasd, maar moedigde ons verder aan om op deze elan verder te gaan. Via de pagina kom je te weten wat de verschillende facetten zijn van de FOD Financiën (en dat zijn er heel wat meer dan alleen maar de belastingbrief), maar we tonen jullie ook een blik achter de schermen: hoe is het om voor de FOD Financiën te werken.  De persoonlijke aanpak staat centraal in onze communicatie online.

We willen de FOD Financiën een menselijk gezicht geven en dat toont zich ondertussen ook in onze tweets:

tweet1

 

Maar zoals velen onder jullie weten had ik het vooral ook moeilijk met het verlaten van een topteam. Ik wist immers wat ik had, maar niet wat ik ging krijgen. En aangezien al die collega’s nu benieuwd meelezen kan ik natuurlijk niet anders dan zeggen: het is ok… Neen, alle gekheid op een stokje, ik kwam terecht in een fijn team met gepassioneerde mensen en vooral…een team dat ook heel graag vooruit wil! Bovendien vullen mijn collega, waar ik elke dag mee samenwerk, en ikzelf elkaar goed aan wat zorgt voor een top werksfeer. De zaken die we tot nu toe gerealiseerd hebben is het resultaat van teamwerk en ik wil via deze mijn collega’s bedanken om mij te helpen snel mijn weg te vinden binnen deze grote organisatie.

Maar… ook nog heel wat uitdagingen in het verschiet! Momenteel ben ik dan ook op zoek naar best practices van interne sociale netwerken. Heb je meer informatie voor mij? Wil je jou ervaring delen? Laat het me weten!

Is alles dan rozengeur en maneschijn? Ik zou liegen als ik daar ja op zeg. FOD Financiën is een grote organisatie met nog tal van oude structuren en procedures. En een veranderproces vraagt tijd… hoe groter de organisatie, hoe meer tijd Dus natuurlijk zijn er af en toe de frustraties. Zaken die voor mij te traag gaan, zaken moeten doen waar ik absoluut het nut niet van inzie,… Het hoort er wellicht allemaal bij. En elk op onze eigen manier proberen we hiermee om te gaan of vooral…proberen we hier iets aan te doen.

Ik heb het wellicht nog het moeilijkst met het aanpassen aan de communicatiestructuur. Deze structuur is zeer verspreid wat het niet altijd eenvoudig maakt om op een uniforme manier naar buiten te komen. Iets wat voor ons project wel belangrijk is. Ik merk van mezelf dat ik de fierheid nog mis. De fierheid om te zeggen: ik werk voor de communicatiedienst van de FOD Financiën. Door het versnipperde geheel heb je immers weinig zicht op alles en elke communicatiespecialist zal begrijpen welk wrang gevoel er aan mij knaagt.

Maar… wat niet is kan nog komen. Als alles al perfect zou zijn, zou er ook geen uitdaging meer voor mij zijn. Ik wil iedereen alvast bedanken voor de aanmoedigingen, complimentjes en schouderklopjes van de voorbije maanden. De eerste zes maanden vlogen alvast voorbij en dat zie ik al een positief iets. Ik kreeg tijdens mijn eerste dagen bij de FOD Financiën een tip van iemand: pas je niet aan aan de cultuur, maar probeer de cultuur beetje bij beetje mee te veranderen. En dat is de voorbije zes maanden voor mij een heel belangrijke tip geweest is. Ik moest vooral blijven dromen en mijn dromen niet zomaar opbergen. Niet altijd even eenvoudig om toe te passen, maar wel een goede aanmoediging op dagen dat ik even denk: “waar ben ik aan begonnen?”.

En plots besef ik dan dat ik met het schrijven van deze blog de stap heb gezet naar het ambassadeurschap voor de FOD Financiën. Er zijn zaken die nog kunnen verbeteren, en er is zeker nog wat werk. Maar er is ook al heel wat werk verzet en daar mogen we best fier op zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste activiteiten van onze FOD? Of ben je door het lezen van deze blog benieuwd naar de sociale media activiteiten van de FOD Financiën? Volg ons!

http://www.facebook.com/FOD.Financien – Twitter: @FODFinancien en onze bedrijfspagina op LinkedIn.

I CU there! 😉

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 252

Enjoy this blog? Please spread the word :)