Breastfeeding is not a crime….

Het is jullie wellicht niet ontgaan, het was de afgelopen week de internationale week van de borstvoeding. Gedurende een hele week werd borstvoeding en het belang daarvan gepromoot. Honderden foto’s werden gepost op Instagram en Twitter onder #normalizebreastfeeding #borstvoedingsweek #melkpunt.

En natuurlijk zorgde dat ook weer voor discussies: moet dat echt in  het openbaar? Ik heb geen borstvoeding gegeven, maakt dat van mij een een slechte mama? Waarom moeten jullie daar mee te koop lopen? En ga zo maar door.

superpower

Ik heb de laatste 11 maanden zelf kunnen ervaren dat borstvoeding nog lang niet zo aanvaard is als iedereen wel denkt. Je kindje in het openbaar de borst geven? Nee hoor: ga maar in een hoekje zitten of kun je dat thuis niet doen? Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je ostentatief heel je borst uit je blouse moet halen, daar mee zitten pronken om dan je kindje te laten drinken. Zo verloopt borstvoeding ook niet. Borstvoeding is een fijn moment tussen moeder en kind en heeft weinig te maken met het seksuele aspect van de tieten. Dus ja… ook ik geef borstvoeding in het openbaar. In het begin zeer discreet met een borstvoedingscover om niemand “tegen de borst te stoten” maar beetje bij beetje besefte ik dat dit al te gek was. Mijn kind lag daar te zweten onder een veel te warme doek en dat alleen maar omdat ik beantwoordde aan zijn basisbehoefte: eten. En meer en meer besefte ik dat de personen die aanstoot nemen aan de borstvoeding misschien een groter probleem hebben, dan ik die enkel maar mijn kind wil voeden.  We leven in een maatschappij die alles behalve preuts is. In reclame advertenties, op televisie, bij het uitgaan,….  heel wat vrouwelijk naakt wordt getoond. Maar een moeder die haar kindje eten geeft en waar je met moeite iets van de borst ziet, dat is voor velen “not done”.

breastfeeding1

Ik ben geen lid van de zogenaamde borstvoedingsmaffia. Ik respecteer de keuze van elke mama, of ze nu kiezen voor borst- of voor flessenvoeding. Het belangrijkste is immers dat zowel mama als kind zich er goed bij voelen. En natuurlijk heeft ook de papa zijn inbreng. Er zijn blijkbaar wat mannen die het moeilijk hebben met een borstvoedende vrouw. Het is echter heel belangrijk als je als mama voor borstvoeding kiest, dat je steun krijgt van de mensen rond je. Want borstvoeding verloopt inderdaad niet altijd heel vlot. In het begin kunnen er wel wat problemen opduiken en dan is het belangrijk dat je steun bij elkaar vindt. Praat er dus met elkaar over voor je een keuze maakt. Bij deze dan ook een dank je wel aan heel mijn omgeving om mij te steunen, maar vooral aan mijn liefje! Om er zo in te geloven en mij te blijven aanmoedigen. 1 jaar borstvoeding is ook een beetje jouw overwinning!

En welke keuze je als mama ook maakt… het is altijd de juiste keuze, want je maakt die in belang van je kindje waar je alles voor over hebt.

Ik vind het goed dat de borstvoeding een week in de kijker werd geplaatst. Het zorgde ervoor dat het onderwerp bespreekbaar werd. En het zorgde er vooral voor dat heel wat mama’s deze week voor het eerst in de openbaarheid durfde treden en fier naar voor kwamen als borstvoedingsmama’s. En ook ik draag met plezier mijn steentje bij…

Robbe en ik genieten nu bijna een jaar van onze borstvoedingsmomentjes. Onlangs hadden we dan ook een fotoshoot voor zijn verjaardag (resultaat binnenkort te zien ;)), maar de fotografe was ook zo lief om één van onze intiemste momenten vast te leggen. Ik ben heel blij dat dit op de gevoelige plaat is vastgelegd…Een moment om voor altijd te koesteren… een moment van pure liefde.

bv_sj_robbe

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 252

Enjoy this blog? Please spread the word :)