Afscheid van een vriend…afscheid van de FOD Economie

Sommige van jullie wisten het al, voor andere komt dit bericht wellicht als een grote verrassing… Maar vanaf 2 februari werk ik niet meer voor de FOD Economie. Ik ben dus officieel begonnen aan mijn afscheidsweek…

Al wil die afscheidsweek niet zeggen dat ik met mijn vingers ga zitten draaien… nog een paar evaluaties, een contentplanneke,… nog even doorbijten en dan, hopelijk, in schoonheid afsluiten.

Oktober 2013 kwam ik volgende vacature tegen: https://www.selor.be/nl/vacatures/job/?jobcode=ANG13138 Ongeveer dezelfde jobinhoud als nu, andere weddeschaal en een mogelijke nieuwe uitdaging. Ach, ik kon het maar proberen… Ik kreeg al vrij snel te horen dat ik geslaagd was op mijn eerste testen…En toen werd het stil…tot juli 2014. Ondertussen was ik zwanger en de twijfels staken de kop op… Privé gaat al heel mijn leven overhoop gegooid worden, wil ik dat ook nog eens op professioneel vlak? Maar goed, ik besloot de 2de testen af te leggen en ik zou dan wel zien wat er ging gebeuren…

Begin augustus kreeg ik het bericht dat ik niet alleen geslaagd was, maar ook eerst gerangschikt stond. Ik had tot 18 augustus om mijn beslissing door te geven, zou ik de job aanvaarden of niet. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat de keuze rap gemaakt was. Puur rationeel: ik ging meer verdienen, waar zat ik godsnaam over na te denken? Maar het is toch meer dan alleen het salaris… collega’s, werksfeer, helemaal opnieuw beginnen, … twijfels, 2 weken lang. Vele gesprekken, met mijn leidinggevenden, met goede collega’s, met vrienden, met mijn partner… en dat allemaal gecombineerd met zwangerschapshormonen… er zijn in die 2 weken heel wat tranen gevloeid…maar op 17 augustus om 23u30 stuurde ik een mailtje… “ik ga de uitdaging aan”. Drie uur laten braken mijn vliezen, 3 weken vroeger dan verwacht. Last van stress? Neen hoor meneer….

Een rollercoaster van emoties…ik moest mijn collega’s laten weten dat ik bevallen was en dat ooh ja…. ik een andere job heb aangenomen… ook toen weer heel wat tranen… Gedurende de 5 maand bevallingsverlof heb ik heel vaak gedacht… “oh boy, waar ben ik aan begonnen”.

Ik dacht na 5 maanden zal het afscheid iets makkelijker gaan. Op 2 februari start ik bij Financiën en het afscheid van Economie staat nu echt voor de deur…en neen…het is er niet makkelijker op geworden. Ik haat het dan ook om te spreken over een afscheid…ik heb het liever over een nieuw begin.

Je mag nooit achterom kijken, maar vandaag doe ik het met plezier.  Ik startte bij de FOD Economie in augustus 2006. Jong, onervaren, maar een grote bek en een grote glimlach… in die 8 jaar bouwde ik mooie herinneringen op. Ik heb ook niet veel dagen “gewerkt”. Neen, mijn job, was mijn passie en ik genoot van elke dag, ging met plezier naar mijn werk en leerde elke dag enorm veel bij. Natuurlijk waren er ook mindere dagen, dagen dat ik me naar mijn werk moest slepen, dagen dat ik collega’s of leidinggevende vervloekt heb, en de dagen dat ik door maar burn-out heb moeten sukkelen (lees: Soms moet je loslaten om vooruit te gaan) maar die wegen niet op tegen de mooie momenten en het is enkel bij die momenten dat ik vandaag even wil stilstaan. De FOD Economie was mijn eerste werkgever… ik leerde er kruipen…stappen…lopen en vliegen ;o) en vandaag voelt het dan ook een beetje aan alsof ik het moedernest ga verlaten.

Ik begon als medewerker interne communicatie, werd zo junior account, senior account en eindigde met mijn droomjob, conversationmanager.16835_253653487504_1024625_n

Als interne communicatiemedewerker stond ik mee aan de wieg van het personeelsblad Ec[h]o, ik hielp mee met de cascade sessies waar topdown, transversale en bottom-up communicatie centraal stonden en waar voor onze directie communicatie de: Buzz, onbijtvergaderingen en happy hours mooie verwezenlijkingen zijn waar ik trots op ben. Ik ben vreemd gegaan met sociale media, maar interne communicatie, de medewerker als ambassadeur zal altijd mijn grote liefde blijven.

395191_10150488692547505_1586857442_n

Na enkele jaren louter interne communicatie en een herstructurering werd ik accountmanager. Je hebt enkele algemene directies als je “klant” en je behartigt hun communicatiebelangen. Gaande van flyers, posters, advertenties tot evenementen. Dit was mijn eerste droomjob. Met mijn opleiding communicatiemanagement was dit immers wat je wou bereiken: alle aspecten van de communicatie door je handen zien gaan en mee het communicatieplan opstellen en opvolgen van a tot z. Het hoogtepunt in mijn jaren als accountmanager, daar moet ik geen 2 keer over nadenken: Het Belgische Voorzitterschap! Het was doodvermoeiend, maar ooh zo leuk. Onze dagen kenden geen uren meer en we gingen gewoon door, want het resultaat moest er staan.

16835_251837632504_5653477_n

Mijn eigen Informele Raad organiseren, dat is een periode die je nooit vergeet. Het was hectisch, maar ik heb nog nooit zoveel ervaring opgedaan als toen die dagen.  Een allereerste stagiair onder je hoede krijgen, met twee tot middernacht werken omdat er plots stakingen worden aangekondigd en je voor 300 man op 48uur een nieuw hotel moet trachten te vinden. Pure chaos…. Pure nostalgie. En het is pas nu dat ik erop terug kijk, dat ik besef… ik was misschien jong, maar ik stond er wel en dat was dankzij de bagage die ik de jaren voordien had meegekregen bij de FOD Economie.

De dagen van het Belgische Voorzitterschap, ik heb ze vervloekt, maar ik draag ze voor altijd in mijn hart. Evenals de mensen waar ik die dagen mee heb samengewerkt. Eén grote familie, één groot team….alleen zij die erbij waren weten wat ik bedoel, alleen zij die erbij waren, begrijpen dat ik hier met een lach en traan aan terugdenk.34546_427820882504_6083061_n

33770_458598142504_4971084_n

40880_456141827504_6861160_n

Na het Belgische Voorzitterschap belandde ik dan toch ook een beetje in het zwarte gat. Ik ging door een iets moeilijke periode en zowel op privé als op professioneel vlak was het tijd voor verandering.  Ik had net mijn thesis geschreven over sociale media en de overheid en ik had 1 grote droom en dat was de FOD Economie mee op de sociale media kaart krijgen. Toen ik conversation manager werd, kwam ik stapje dichter bij de droom. Of ik mijn droom verwezenlijkt hebt, dat laat ik aan jullie over (check: http://www.facebook.com/FODEconomie, @FODEconomie op Twitter en LinkedIn!). Ik kwam terecht in wat ze noemen een dream team 😉 en ik ben enorm blij dat ik dat team de laatste maanden van mijn FOD Economie carrière heb doorgebracht.

10297661_10152428827972505_3494215488814181527_n

Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. En elk einde is de start van een nieuw begin.

Ik sluit een hoofdstuk van 8 jaar af op 29 januari 2015. Maar ik ben fier op die 8 jaar. De 8 jaar FOD Economie hebben mij mee gemaakt tot wie ik ben. Ik spendeerde uren van mijn tijd bij de FOD Economie. Ik heb meer dagen bij de FOD Economie doorgebracht, dan dat ik tijd kan doorbrengen met sommige van mijn vrienden en daardoor werd de FOD Economie ook 1 van mijn vrienden…daardoor neem ik vandaag niet zomaar afscheid van een werkgever, maar ook van een vriend.

De collega’s die ik op die 8 jaar ben tegengekomen hebben mij meegemaakt tot wie ik ben en daar wil ik hen voor bedankten. Dikke merci voor al die mooie jaren die ik met jullie heb mogen delen. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat dit geen afscheid is, maar eerder een tot ziens.

De FOD Economie gaf me veel: een massa werkervaring, nieuwe professionele contacten, fijne collega’s, de middelen om mezelf zowel persoonlijk als professioneel verder te ontwikkelen, fijne collega’s, leerde me relativeren, leerde me geduld hebben ;o), maar vooral…. een hele hoop nieuwe vrienden die ik in mijn hartje meedraag. Bedankt daarvoor.

Ik doe donderdag wellicht met een traan in mijn ogen de deur achter mij dicht. Maar de herinneringen die heb ik meegenomen, alles wat ik gedurende die 8 jaar geleerd heb neem ik mee en met trots zal ik blijven zeggen: ik blijf een trotse ambassadeur van de FOD Economie.

10384929_10152428827942505_7260588839673534874_n

10334288_10152428824482505_7135638620680104488_n

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

5 gedachtes over “Afscheid van een vriend…afscheid van de FOD Economie”

  1. Wauw Sarah Jane zo een mooie tekst, ik wens je in ieder geval heel veel succes toe in je nieuwe job en hoop dat we elkaar nog eens tegen het lijf lopen, mss met een ambtenarenbal (lol) ik vond u vroeger al een toffe madam maar heb heel veel respect voor jou hoe je zo ver geraakt bent en het ook in de toekomst nog verder zal maken. ! Heel veel geluk zowel privé als professionneel! Een collega . Karine Vander Goten

    1. Dank je wel lieve Karine! We komen elkaar zeker nog eens tegen. Ik keer mijn collega’s van de FOD niet zomaat de rug toe en ik kom zeker nog eens langs! Enne het ambtenarenbal doen we zeker en vast nog eens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_copylinkIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 253

Enjoy this blog? Please spread the word :)