Mission Possible – Out of office!

Op 29 november kwamen de federale managers in Oostende bij elkaar om samen te werken rond de inzet van de werking van de federale diensten: beter met minder, samen anders. In kader hiervan organiseerde de FOD P&O  een wedstrijd voor de federale ambtenaren.  Iedereen die ideeën had om de federale overheid efficiënt en duurzaam te doen werken kon een project indienen. Teams of individuele kandidaten  konden een project indienen in één van volgende categoriën:

 • Kwaliteit en efficiëntie van de diensten:
  een idee om de dienstverlening aan de burgers en/of de interne klanten te verbeteren
 • Participatieve innovatie:
  een idee om de federale personeelsleden te betrekken bij de modernisering van de federale overheid en eventueel de gebruikers als interne of externe klanten
 • Optimalisering van de diensten:
  een idee om de organisaties te reorganiseren om ze efficiënter en zuiniger te maken
 • Cultuur en engagement:
  een idee om de flexibiliteit, de betrokkenheid en de samenwerking tussen de federale personeelsleden te ontwikkelen.

Het project dat zou winnen, kreeg een zéér mooie prijs. Dit project wordt ondersteund door alle managers van de federale overheid, waardoor de winnaar er dus zeker van is dat zijn/haar project wordt uitgewerkt.

Ik was onmiddellijk overtuigd van het iniatief, maar kort na de lancering van de wedstrijd werd ik gecontacteerd of ik in de jury wou zetelen..  Ik heb niet lang moeten nadenken. Ik was er zeker van dat er heel wat goede ideeën zouden komen en het leek mij enorm fijne ervaring om heel de wedstrijd eens van de andere kant te mogen zien. Vol enthousiasme ging ik akkoord. De andere juryleden waren:

 • Laurent Ledoux, BNB Paribas Fortis , Philosophy & Management
 • Michel Joannès, Solvay Information Services
 • Ben Smeets, FOD P&O

Tot onze grote verbazing werden er 71 projecten ingediend. Dit was ook voor de jury heel wat meer dan oorspronkelijk gedacht.  Er wachtte de jury nu de moeilijke taak om de 71 projecten terug te brengen naar minstens 5, max 20. Een hele klus, 71 projechtfiches wikken en wegen en knopen doorhakken. Na een marathonmeeting en enkele zware avonden gingen we uiteindelijk naar 16 overblijvende projecten.

Al deze kandidaten kregen van de jury een schriftelijke feedback op hun dossier, waarna ze de kans kregen om hun dossier te vervolledigen. Op 7 november was het dan een zéér belangrijke avond: de 16 kandidaten moesten hun project aan de jury voorleggen die de taak kreeg om de final 5 te selecteren.

Het was een lange, maar zéér boeiende avond. Elk project was de moeite waard om uitgevoerd te worden. Uiteindelijk nam de jury de beslissing om enkele groepen samen te brengen omdat ze zéér sterk aan elkaar gelinkt waren en zo kwamen we uiteindelijk bij de final 5:

 • “Co-pacity”: samenwerking projecten “Special Federal Forces” van Stefanie Billiet en “Bridging the Gap” van Eva Kuijken: “We streven naar een compacte en wendbare federale overheid, waarbij we de competenties en talenten van de interne resources samen meer efficiënt en flexibel inzetten en ook aan alle medewerkers een lifetime employability promoten.”
 • “Grenzeloos klantgericht”: samenwerking projecten “Face Gov Society” van Sofie Lombaert en “Ambtenaren Zonder Grenzen” van Karel Declercq: “Dit project zorgt voor een persoonlijke focus op de klant en het optimaliseren van het potentieel binnen de federale overheid.”
 • “Klare Kijk” van Willem Jan Jacobs: “Transparantie creëren voor de burger door het aanbieden van thematische overheidsinformatie die verwerkt is in een eenvoudig, intuïtief, grafisch element.”
 • “Out of office” van Saartje Vanwambeke: “Anders Samen Werken via de uitbouw van een interfederaal flexiplaces-network in de regio’s.”
 • “Re-lex”: samenwerking projecten “Staatsblad 2.0” van Patrick Theys en “Re-Lex” van Bart Hanssens: “Efficiënt publiceren en hergebruiken van wetteksten.”

Het werk van de jury zat er nu op. De kandidaten kregen nog een final coaching en op 29 november gingen zij samen met ons naar Oostende om de managers van de Federale Overheid te overtuigen van hun project.

En dan zit je daar als jurylid toch met een zekere trots naar die 5 projecten te kijken. Ze hadden hun plek daar zeker allemaal verdiend! Ik denk dat we op het moment van de stemming minstens zo zenuwachtig waren als zijzelf, want ook voor ons zou het een totale verrassing worden en we hadden geen flauw idee hoe de managers zouden stemmen.. Gelukkig voelde iedereen zich, terecht,  die dag een beetje winnaar. Als je met 5 overblijft uit een selectie van 71 dan mag je best wel fier op jezelf zijn :).

 De knoop werd doorgehakt: Out of Office  (interfederaal flexiplacesnetwerk) had de meesten stemmen veroverd!  Proficiat aan Saartje Van Wambeke en Jan Mathu die hun project zeer overtuigd gebracht hebben. De juryprijs ging naar Re-lex van Patrick Theys en Bart Hanssen. Zij kregen van de jury een maquette van de Solar Impulse (http://www.solarimpulse.com/)

Tevreden kandidaten en een tevreden jury. Al is het nu de hoop van iedereen dat dit project ook zo vlug mogelijk zijn weg vindt binnen de federale overheid. Laat ons hopen dat er weer geen excuses gevonden worden waardoor dit project op de lange baan schuift, want dat zou de innovatie alleen maar doden. Bovendien hopen wij als jury dat alle 71 projecten op één of andere manier hun weg kunnen vinden bij de Federale Overheid of bij enkele organisaties, want alle ideeën zijn de moeite waard om even bij stil te staan. Verandering binnen de overheid is een uitdaging.. laat verandering niet langer een last, maar wel een lust zijn!

Voor wie meer informatie wilt: http://www.youtube.com/watch?v=P4oEXj_Ucpw&sns=tw en www.fedweb.belgium.be

Meer over innovatie en de overheid? Join us:

Sha Sha Sha even met ons mee: http://www.peoplesphere.be/hreps/nl/event/08122011.html

IAMbtenaar&Proud2Be

Ben je ambtenaar, <35, wil je ideeën uitwisselen,werken aan de  ontwikkeling en het imago van de “ambtenaar” & de toekomst van overheid?join us! www.yammer.com/club35

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 252

Enjoy this blog? Please spread the word :)