Prince Charming…met uitsterven bedreigd?

Het is vandaag internationale mannendag. De dag om nog eens in de pen te kruipen…

De afgelopen weken was “grensoverschrijdend” wellicht het meest gebruikte woord in Vlaanderen. En hoewel iedereen hier een mening over heeft, weten we allemaal dat bepaalde zaken niet door de beugel kunnen. Het feit dat vrouwen én mannen slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag wil ik op geen enkel ogenblik minimaliseren. #metoo heeft veel in beweging gebracht en heeft er voor gezorgd dat bepaalde zaken eindelijk bespreekbaar worden. Als vrouw in een mannenwereld is het knokken en moet je maar opgewassen zijn tegen seksistische praat. Ik heb het gevoel dat je je als (jonge) vrouw vaak dubbel moet bewijzen in een mannenwereld.  Dat zou niet mogen én ja, het wordt tijd dat eenieder wie zich ooit slachtoffer heeft gevoeld van grensoverschrijdend gedrag,man én vrouw, spreekt en ervoor zorgt dat dit soort zaken niet meer getolereerd worden in de toekomst.

Maar…

Ik heb toch medelijden gehad met de mannen de afgelopen week. Om ze een hart onder de riem te steken en zonder me van enig kwaad bewust te zijn, lanceerde ik de volgende tweet:

Meer dan 900 keer geliked, 160 keer gedeeld en 78 reacties. De tweede populairste tweet in mijn twittercarrière. Een schouderklopje van de meeste mannen… soms pijnlijke reacties van de vrouwen.

Ik wil het zeker niet minimaliseren. En ik wou met mijn tweet al zeker niet gezegd hebben dat Bart De Pauw niet te ver is gegaan met een smsje “ik wil je neuken”.

Maar hoewel heel wat vrouwen me zeggen dat die grens toch zeer duidelijk is, blijf ik vinden dat die soms heel vaag kan zijn. Zowel voor de man…als de vrouw.

Ik ben het type vrouw dat wel overweg kan met een seksistische opmerking of een vrouwonvriendelijke opmerking. Ik ben het type vrouw dat bij mannen aan de toog is grootgebracht en bijgevolg vaak het spel meespeelt. Mijn grens ligt dus, besef ik maar al te goed, mogelijks wat verder dan bij anderen. Niet dat dit wil zeggen dat daar misbruik van gemaakt mag worden. 1 ding is duidelijk: een neen is een neen. En dat moet iedereen respecteren, zowel man als vrouw.

Ik ben wel het type vrouw dat als ze ’s nachts van een zatte kerel een seksueel getinte sms krijgt, de ochtend nadien zal sturen “ben je bekomen van je kater?” en die op een vriendelijke manier zal vragen om me de volgende keer niet meer lastig te vallen. En als dat wel gebeurt? Dan moet je als vrouw inderdaad je grens trekken. Sommige zaken kunnen niet. Maar ook ik heb in een zatte beu al wel eens gekke dingen verstuurd in mijn leven (en de getuigen daarvan die mogen nu even glimlachen en zwijgen :p)

Sommige mannen vertelden dat ze maar geen complimentjes meer gaven, want dat het wel is fout kon geïnterpreteerd worden. Dit maakt me triest. Want betekent dit dan het einde van Prince Charming?

Op deze internationale mannendag breng ik graag een ode aan Prince Charming.

 • de mannen die charmant willen zijn en graag complimentjes geven zonder daarbij grenzen te overschrijden,
 • de mannen die passie hebben voor hun vak,
 • de mannen die dankzij hun passie anderen aanzetten om elke dag het beste van zichzelf te geven,
 • de mannen die hun emoties durven tonen zonder zich daarvoor te schamen,
 • de mannen die de mensen rondom zich met respect behandelen,
 • de mannen die zich dagelijks inzetten voor hun gezin,
 • de mannen die hun eigen dromen opzij zetten voor de liefde en zorg van hun kind,
 • de mannen die niet voor een carrière kozen, maar de rol van huisvader op zich hebben genomen (al dat ik dat een serieuze carrière vind),
 • de mannen die er soms alleen voor staan,
 • de mannen die een muurtje rond hun hart hebben gebouwd omdat ze zelf te vaak gekwetst zijn geweest,
 • de mannen die zelf het slachtoffer zijn geweest van geweld of seksuele intimidatie,
 • de mannen die het slachtoffer zijn geworden van valse beschuldigingen en daardoor hun wereld stuk zagen gaan,
 • de mannen die een glimlach op mijn snoet toveren gewoon omdat ze zijn wie ze zijn…

Jullie zijn helden en dat mag wel vaker gezegd worden!

Maar… omdat zelfs superhelden wel eens een minder dagje hebben, en omdat ook mannen niet aan bepaald beeld moeten voldoen, maar gewoon zichzelf mogen zijn…

Fijne internationale mannendag lieverdjes!

Oh vergeet wel niet… 😉

 

Please follow and like us:
Pin Share

Gepubliceerd door

Sara Jane

- Verloofd met de liefste - Mama van 2 helden, plusmama voor 1 heldin - Levensgenieter en verlekkerd op al wat de zee te bieden heeft - Communicatieheld - Passie voor (Departement) Onderwijs - Krijgt energie wanneer ze mensen dingen laat doen waarvan ze zelf dachten dat ze het nooit zouden kunnen. Sommigen noemen dit leiderschap. Ik ga voor coaching - Positief, realtisch, creatief en soms een tikkeltje eigenwijs - Onzeker, al zullen velen dat ontkennen - Geen open boek. Al denken velen van wel - Digital geek - Social (media) freak - Ten alle tijden: gewoon mezelf

Een gedachte over “Prince Charming…met uitsterven bedreigd?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 172 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_copylinkIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 173 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 174 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 175 Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /customers/8/b/b/dddsj.be/httpd.www/sjdeputter/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 253

Enjoy this blog? Please spread the word :)